Hoe wordt bepaald wat wel of niet mag?
De zaak van de vrouw in Wijdemeren die van haar gemeente een terugvordering van €7000,- ontving omdat ze boodschappen voor levensonderhoud van haar moeder kreeg is de directe aanleiding voor de vragen van Koppel. Centraal staat daarbij welke prioriteiten en criteria gemeente Noordwijk en ISD - het regionale uitvoeringsorgaan voor de Participatiewet - hanteren bij de beoordeling en handhaving van wat wel en niet mag.
Koppel: “ ‘Handhaven van de regels van de wet’, zoals de ISD zegt te doen, lijkt transparant en helder maar er kan een heel arsenaal aan prioriteiten en criteria achter schuil gaan. Daarover willen wij graag heldere en concrete antwoorden. We vragen de gemeente en de ISD om goed duidelijk te maken hoe bijvoorbeeld bepaald wordt wanneer boodschappen of (tweedehands-) spullen, zoals pakweg een koelkast of kleding, wel zonder risico op financiële navorderingen mogen worden geaccepteerd. Neem bijvoorbeeld de voedselbank: als je gratis boodschappen van de voedselbank mag aannemen, loop je dan toch het risico dat je een navordering krijgt als je van familie of vrienden boodschappen of een kledingstuk accepteert?”
'Stel menselijke maat centraal!'
Koppel roept de instanties op om toch vooral de menselijke maat te hanteren en open en transparant te zijn over de prioriteiten die gemeente en ISD stellen.
“Want zoals we bijvoorbeeld ook bij de toeslagenaffaire zagen, als er geen transparantie en duidelijkheid bestaat ligt willekeur op de loer. Daarom hebben we ook vragen gesteld over praktijk van, en omgang met, anonieme meldingen. Die anonieme mogelijkheid zou immers eenvoudig kunnen leiden tot ongerechtvaardigde meldingen. Een rancuneuze ‘ex-’, een buurtgenoot waar je bonje mee hebt…het zou niet de eerste keer zijn als er in zo’n verhouding opmerkelijke beschuldigingen worden geuit. Met alle gevolgen van dien.
Let wel, we zeggen niet dat er nu sprake is van willekeur of andere schadelijke praktijken voor individuele burgers. Maar we verwachten wel dat heldere en volledige antwoorden op onze vragen mogelijke zorgen weg zullen nemen over hoe Noordwijk opkomt voor financieel kwetsbaarder inwoners. De menselijke maat moet wat ons betreft altijd centraal staan!”