Fietsen welkom

VERKEER

Wij willen investeren in straten waar kinderen, ouderen, fietsers en voetgangers zich veilig kunnen bewegen. In de hele bebouwde kom willen we een maximumsnelheid van 30 km per uur. We richten straten en woonerven - in overleg met de aanwonende bewoners - zo in dat automobilisten de geldende maximumsnelheid niet makkelijk kunnen overschrijden. 

Alle straten bij basisscholen maken we veiliger door het autoverkeer daar aanzienlijk te beperken -  bij voorbeeld door er ‘Auto te gast’-straten van te maken - en ouders actief te stimuleren om hun kinderen met de fiets of te voet naar school te brengen. Ook van de Koningin Wilhelmina Boulevard maken we een ‘Auto te gast’-straat.

OPENBAAR EN ELEKTRISCH VERVOER

We stimuleren openbaar vervoer naar en in de gemeente. We willen meer P+R plekken bij de in- en uitvalswegen van de gemeente.  Met goede aansluiting op het regionale OV-netwerk en met een lokaal OV-systeem naar strand, boulevards en winkelcentra. (Naar voorbeeld van de Strandpendel of het parkeer- en vervoersysteem Haagweg Leiden.)

Elektrische vervoer ondersteunen we door dit voor alle inwoners en bezoekers goed te faciliteren: meer openbare laadpalen en inwoners kunnen kosteloos eigen laadpalen aanvragen.

OV bus

OPENBARE GROENE RUIMTE

Een omgeving met veel groen en bomen draagt bij aan de leefbaarheid in wijken. Iedereen mocht de laatste jaren aan den lijve ondervinden dat steeds meer periodes van grote hitte en droogte worden afgewisseld door steeds heviger regenval.

Meer groen en bomen in plaats van klinkers en tegels kunnen een belangrijke bijdrage leveren om de gevolgen te verzachten: meer schaduw en betere waterafvoer. Daarnaast is het ook veel fijner wonen in zo’n wijk. Daarom willen wij daar stevig in investeren en de bewoners hier nauw bij betrekken. We beginnen hiermee in de wijken waar nu het minste groen te vinden is.

Groene ruimte

Omdat de publieke ruimte er voor iedereen is en een belangrijke bijdrage kan leveren aan ontmoetingen, onderling contact en sociale samenhang zorgen we voor voldoende bankjes, watertappunten, openbare toiletten én groene speeltuinen zoals bijvoorbeeld het geplande landschapspark en speeleiland in het Middengebied in Noordwijk.

Aan commerciële exploitatie rond of in de natuur (bos, strand, veld en duin) stellen - en handhaven - we hoge duurzaamheidseisen. Deze bedrijven dienen actief bij te dragen aan de reductie van zwerfafval en veroorzaken geen licht- en geluidsoverlast buiten het ‘erf’ van hun eigen terrein.  

Klaproos

NATUUR

Alleen met oog voor de natuur kunnen we werkelijk recht doen aan de ‘Kuuroordstatus’. Noordwijk moet een groene badplaats zijn en blijven, met veel plek voor groen, natuur en water. We hebben hier prachtige natuurgebieden in bos, veld en duin, maar we moeten ook heel zuinig zijn op onze kleine stukjes natuur in en rond de wijken. Door bijvoorbeeld natuurvriendelijk beheer van bermen en oevers met inheemse planten en bloemen. 

De gemeente moet ook een actieve rol spelen bij de verduurzaming van de bollenteelt. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen die de gezondheid zouden kunnen schaden moet worden teruggedrongen.

GroenLinks wil dat er een goed natuurbeleidsplan wordt opgesteld. Waarbij ook een actieve rol is gereserveerd voor de hier bestaande kennis, bijvoorbeeld van de Vereniging voor Natuur- en Vogelbescherming Noordwijk.

Duin

Download hier ons volledige verkiezingsprogramma