ENERGIETRANSITIE

Wij willen dat in 2030 de gemeentelijke eigendommen (gebouwen en vervoer- en transportmiddelen) in totaliteit meer energie produceren dan ze verbruiken. Het hele wagenpark wordt zo snel mogelijk bevrijd van het gebruik van fossiele brandstoffen.

Op alle geschikte daken van onze gemeente liggen voor 2030 zonnepanelen en zonnecollectoren. De gemeente gaat hiervoor het goede voorbeeld geven: op alle daken die in haar bezit zijn, liggen uiterlijk in 2025 zonnepanelen en zonnecollectoren. Ook beginnen we met het aanleggen van zonneparken boven parkeerterreinen.

Het nieuwe gemeentehuis wordt energiepositief en gasloos. Energie zal onder meer door middel van warmtepompen en zonnepanelen lokaal worden opgewekt.

Zonnepanelen
Geen Planeet B

DUURZAAM EN MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD

Door gerichte maatregelen heeft de gemeente in 2030 de CO2 uitstoot met 60% gereduceerd ten opzichte van 1990 en worden er zoveel mogelijk grondstoffen hergebruikt.

De gemeente koopt ook alleen nog maar duurzaam en maatschappelijk verantwoord in en weegt bij aanbesteding van projecten ook de duurzaamheidsdoelstellingen van bedrijven mee. Die maatschappelijke verantwoordelijkheid uit zich ook in de inkoop van Fairtrade producten voor de gemeentelijke organisatie en voor gemeentelijke bijeenkomsten. Daarnaast stimuleert de gemeente de verkoop en het gebruik van Fairtrade producten in de hele gemeente. 

DUURZAAMHEIDSBEGROTING

GroenLinks Noordwijk wil vanaf 2022 naast de financiële jaarrekening met een Duurzaamheidsbegroting komen. Door deze begroting kunnen we in een meerjarig overzicht zien hoe ver de gemeente is met het realiseren van haar doelstellingen op het gebied van duurzaamheid.

Daarmee wordt het duidelijk en voor iedereen inzichtelijk hoe het staat met alle projecten, wat deze naar verwachting zullen gaan opleveren en wat nog nodig is in het komende jaar. Een begroting moet volgens ons namelijk kloppen. Niet alleen in financiën, maar ook de hoeveelheid duurzame energie die we opwekken en de beperking van de CO2 uitstoot moet overeenkomen met de doelstellingen.

'Groene' lamp

VLOT, HELDER EN EENVOUDIG

Lokale ondernemers lopen soms tegen ingewikkelde procedures en vragen aan als ze willen verduurzamen. Bijvoorbeeld op het gebied van - financiering van - verduurzaming in de bouw en de agrarische sector.

GroenLinks wil dat de gemeente ondernemers goede ondersteuning biedt bij al hun vragen. Bijvoorbeeld door hiervoor één gemeentelijke contactpersoon aan te stellen en belemmerende regelgeving op te heffen.

Download hier ons volledige verkiezingsprogramma