Niet door bewoners van de nieuwe wijk Offem Zuid overigens. Die wilden hun woning graag zo optimaal mogelijk verduurzaamd hebben. Kijk en luister hier naar het  verhaal van twee bewoners en de reactie van GroenLinks raadslid Cynthia Maan. Een groot deel van de panelen ligt dus op hun, en andere, daken aan de schaduwrijke – ‘zonluwe’ – kant. Met navenante gevolgen voor de energieopbrengst. Reden genoeg voor die bewoners om de gemeente hierop aan te schrijven.

'Esthetische' motieven zwaarwegender dan hoogste noodzaak

In haar antwoord laat de gemeente weten dat er voorafgaand aan de bouw van de nieuwe wijk wel afspraken met de aannemer over plaatsing van zonnepanelen zijn gemaakt. Maar, geloof het of niet, daarbij liet men ‘esthetische’, of wat daar voor door moge gaan, motieven prevaleren boven nut en hoogste noodzaak. De urgentie om zo snel en zoveel mogelijk schone energiebronnen in te zetten in de strijd tegen de klimaatverandering lijkt hier bij de gemeentelijke besluitvorming volledig buiten beschouwing gelaten. De bewoners hebben nu de hoop uitgesproken dat “op nog te bouwen nieuwbouw in Noordwijk geen zinloze zonnepanelen worden geplaatst”. 

Toekomstgerichte vragen: "Voorkom herhaling panelenmisère"

GroenLinks Noordwijk deelt die hoop en zorg. Raadslid Cynthia Maan heeft daarom aanvullende schriftelijke vragen gesteld. Want zoals Maan nog maar eens beklemtoont: “…dit past absoluut niet bij de urgentie van de energietransitie! De gevolgen van klimaatverandering zijn volgens alle deskundigen niet te overzien. We zullen alles op alles moeten zetten om zo snel mogelijk over te gaan op schone energiebronnen. En zonne-energie opwekken op daken kan daaraan een mooie en belangrijke bijdrage leveren!” Met betrekking tot de onzalige besluitvorming over deze panelenmisère wil het raadslid van het college vernemen “of en op welke manier er in het verleden geprobeerd is om tot een duurzame gebiedsontwikkeling te komen”. Om mede op basis van deze les ook vooral “toekomstgericht te vernemen wat de concrete visie van het college is over hoe aannemers, architecten en gebiedsontwikkelaars voortaan beter zullen worden geprikkeld en uitgedaagd om in goede samenwerking duurzame projecten te realiseren.”

Maan: “Daarbij zou het beter meenemen van duurzaamheidscriteria en het verlangen van energieprestaties van ontwikkelaars een optie kunnen zijn. Maar het begint er natuurlijk mee dat de gemeente urgentie ziet in het aanpakken van klimaatverandering en het aangaan van de energietransitie, en dit duidelijk naar voren laat komen in haar eigen keuzes en haar onderhandelen en handelen!”