Duurzaam en gezond
In zijn betoog benoemde Koppel onder meer het gebrek aan financiële investeringen en concrete inspanningen voor het benutten van schone energiebronnen als zon en wind. En: “Waar is…die goed gevulde pot voor de duurzaamheidssubsidie om onze inwoners te motiveren en te helpen om hun woning te isoleren?” Hij riep daarbij op om het beschikbare geld niet louter voor een marketing façade van een 'heilzame badplaats' voor bezoekers in te zetten. Maar om alle middelen ook concreet en inhoudelijk voor het welzijn van alle inwoners van Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk te benutten. "Voor kansen en ontwikkeling, om onze inwoners gezond te maken en te houden.”
Sociaal en inclusief
Op sociaal terrein toont dit college een schrikbarende gebrek aan doel- en resultaatgerichtheid. Excuses als ‘onvoldoende financiële ruimte’ laten onverlet dat op beleidsmatig terrein expliciete doelstellingen en visie ontbreken. Het zogenaamde ‘dashboard’ waarop gestuurd zou worden ontbeert niet alleen toetsbaarheid en de mogelijkheid om een zo optimaal mogelijke aanpak van problemen te borgen. Ook kan het slechts functioneren als de ervaringen van ALLE betrokkenen er in verwerkt worden. Er moet dus veel meer – en tijdig - aandacht komen voor inwoners in armoede, voor de noden van mensen met een beperking en voor iedereen die in problemen komt door onder meer stijgende energieprijzen en hoge woonlasten. Het credo van GroenLinks Noordwijk is en blijft ‘Mens boven geld!’
Wonen
Perspectiefloosheid kenmerkt het woonbeleid in Noordwijk. Het drama voor de Noordwijkse woningzoekenden duurt voort. Van de ooit 240 in Bronsgeest geplande – voor elke portemonnee betaalbare – sociale woningen zijn er 135 door dit college geschrapt. En zo verdween met één pennenstreek voor 135 huishoudens de kans op een betaalbare woning. Noordwijk wordt steeds onbetaalbaarder voor mensen met lage én middeninkomens. En de verantwoordelijke bestuurders beperken zich telkens slechts tot mooie woorden. GroenLinks Noordwijk vraagt zich af of dit college ooit in zal zien waar het om zou moeten gaan: de verwezenlijking van betaalbare woningen voor onze leerkrachten, politieagenten, zorgmedewerkers en voor al die mensen die in al die andere essentiële sectoren van onze lokale economie werken.
Begroting afgewezen
De fractie van GroenLinks Noordwijk heeft de begroting voor 2022 afgewezen. Louis Koppel: "De minimale investeringsbereidheid voor duurzaamheid laat zien dat Noordwijk geen enkele verantwoordelijkheid wil nemen voor de volgende generaties. En ondanks de oplopende wachtlijsten en de tekorten bij o.a. jeugdzorg komt dit college niet verder dan naar Den Haag kijken of de tekorten worden aangevuld. Het ontbreekt dit college aan visie om de transformatie van de (jeugd)zorg echt handen en voeten te geven."