De gemeente Noordwijk kan veel meer doen voor het milieu: extra plekken voor afvalscheiding, een uitgebreider aanbod van regelingen voor inwoners om hun huis te verduurzamen, zonnepanelen op de vele platte daken van bedrijven. Het is onbegrijpelijk en teleurstellend dat het college zoveel van dit soort kansen onbenut laat, vindt raadslid Siemen van Berkum in een reactie op het Duurzaamheidprogramma van het college van B en W.

Het college van Noordwijk lijkt zich de urgentie van maatregelen tegen klimaatverandering te realiseren, maar werkt deze niet uit in concreet beleid, aldus Siemen van Berkum van GroenLinks.

“Het college uit zich louter in het uitspreken van goede voornemens en ‘de zaken nog eens nader onderzoeken’. We zien geen concreet beleid, noch het inzetten van meer menskracht en middelen om duurzaamheid te bevorderen”,

aldus Van Berkum tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces over het Duurzaamheidprogramma van het college van B en W.

Tijdens zijn laatste raadsoptreden beklemtoonde Van Berkum met een aantal concrete voorbeelden dat het wel degelijk mogelijk is om ook in Noordwijk op korte termijn forse stappen te zetten. Zo gaat het college bijvoorbeeld voorbij aan de rol die het bedrijfsleven kan spelen bij de Energietransitie.

Verstrek mensen die willen verduurzamen een lening

“Er liggen vele hectares platte daken op industrieterreinen te wachten om als zonnevelden te worden gebruikt. Er zijn financiële middelen beschikbaar vanuit het Rijk. Energieopwekking voor zichzelf maar ook voor particulieren via het postcoderoos model kan een goed verdienmodel zijn voor veel bedrijven in onze gemeente. Waarom wordt door het college hier niet veel meer op ingezet?”

Ook kent een gemeentelijke garantstelling voor duurzaamheidsleningen weinig risico’s. Die kan dus prima worden ingezet om zo’n lening bereikbaar te maken voor mensen die er door de geldende inkomenseisen niet voor in aanmerking komen.

Zorg voor meer mogelijkheden voor afvalscheiding

Het college heeft in antwoord op eerdere vragen van GroenLinks hierover aangegeven dat de landelijke afvalscheidingsdoelstellingen volgend jaar in Noordwijk niet worden gehaald. Maar extra inspanningen om dit wel te realiseren zijn in het collegeprogramma niet te vinden.

“Een gemiste kans”, aldus Van Berkum. “Zet een bewustwordingscampagne op…maak duidelijk dat afvalscheiding in het algemeen belang én het eigen belang is, want minder afval betekent ook minder kosten. En plaats voldoende ondergrondse containers. In de wijken en bij alle supermarken. Want regelmatig ontvangen we klachten dat de containers vol zijn of op te grote afstand staan. Ontzorg de inwoners, dan krijg je het beste resultaat.”

Geef duurzaamheid prioriteit in woord en daad

Tenslotte wees Van Berkum op het belang van actieve communicatie door de gemeente. GroenLinks wil dat het college

“actief en zichtbaar onze inwoners, de wijkverenigingen, het bedrijfsleven gaat benaderen en enthousiast maakt om zelf aan de gang te gaan met isoleren of energie besparen en/of -opwekken. Meer actie dus, meer daadkracht. Straal met overtuiging uit dat verduurzaming belangrijk is en nu moet plaatsvinden.”