Afgelopen dinsdag vergaderde de nieuwe gemeenteraad voor het eerst in 'De Duinpan' in De Zilk. Ondanks de winterse omstandigheden vonden veel belangstellenden hun weg naar de geïmproviseerde raadzaal. Om onder meer getuige te zijn van de installatie van de nieuwe commissieleden. Voor GroenLinks legden Cynthia Maan en Maurice Knijnenburg de gelofte af om GroenLinks Noordwijk de komende jaren als commissielid in de gemeenteraad te vertegenwoordigen. Daarnaast stonden, naast nogal wat formele handelingen, tijdens deze vergadering de reacties op het coalitieakkoord centraal.

Louis Koppel beklemtoonde namens de fractie de zorgen en vragen die bij GroenLinks over dit akkoord leven inzake een aantal fundamentele onderwerpen. 'Waar is die daadkracht uit de titel van dit akkoord? Het nieuwe college zegt grote aandacht te willen besteden aan parkeerproblemen. Dat is heel mooi. Maar bij essentiële onderdelen van voorgenomen beleid lijkt er vooral sprake van uitstelbeleid, van het parkeren van problemen.' Koppel riep met een aantal concrete voorstellen het college op om snel met echt krachtdadig beleid te komen. 

Lees hier de integrale tekst van de reactie van GroenLinks fractievoorzitter Louis Koppel op het coalitieakkoord:

‘Daadkracht’… Het is een prachtig woord in de titel van uw akkoord. Want als er één ding is waar bewoners van het nieuwe Noordwijk behoefte aan hebben, dan is het aan daadkrachtige politiek. Behoefte aan politici die niet schreeuwen, maar praten en doen. Die niet met de vinger naar elkaar wijzen, maar die vinger op de zere plek durven leggen.  Zodat de bewoners van ons dorp krijgen waaraan zij behoefte hebben: openheid, medezeggenschap en investeringen in de toekomst.

Want Noordwijk heeft recht op daadkrachtige politici die keuzes durven te maken.  Keuzes die zowel nu als straks van belang zijn voor ons dorp. ‘Daadkracht’, tja, het klinkt zo mooi … maar voorzitter… dit coalitieakkoord parkeert vooral belangrijke onderwerpen. Dit zijn helemaal geen daadkrachtige plannen! Dit is uitstelbeleid.

Woningbouw is zo’n onderwerp. Een groot probleem in ons dorp, want er zijn simpelweg niet genoeg betaalbare woningen.  Vooral in (de kernen) Noordwijk aan Zee en Binnen is er al jaren een schreeuwend tekort. Voor ouderen, voor jonge starters. Voor heel veel Noordwijkers die zich niet zo makkelijk een villa kunnen permitteren! En alle aanwezigen hier weten dat donders goed! Al heel lang. Op Facebook omschreef iemand het nog eens indringend en schrijnend. Ik parafraseer: ‘De belofte van een vlotte bebouwing bood mij een sprankje hoop. Misschien wat eerder een woning,… geen wachttijd van 8 jaar. Voor de heren politici een loze verkiezingskreet? Voor mij de harde realiteit van nog jaren, met 2 kinderen, in een zomerhuisje!...’ 

Daarom is daadkracht nodig. Beginnen waar dat kan! Het is heel positief dat er startersleningen komen voor de laagste inkomensgroepen. Maar als ik de plannen van de coalitie lees, moeten die starters nu eerst weer wachten op een masterplan, en op weer een andere woonvisie. Is dat daadkrachtig beleid? Ik noem dat uitstelbeleid. Bronsgeest ligt er, we kunnen morgen beginnen met bouwen.

En dan onze jeugd. Als gevolg van de rijksbezuinigingen is er elk jaar een stevig tekort op het budget van jeugdzorg. Voor de komende jaren worden ook forse financieringstekorten verwacht. Als de coalitie geen concreet beleid inzet zijn de reserves voor het sociaal domein over 3 of 4 jaar verdampt. En intussen wordt in het coalitieakkoord nergens verteld hoe dit nieuwe college dit structurele probleem denkt op te lossen.

U wilt inzetten op preventie? Ik lees in uw akkoord nergens iets over een concrete aanpak. Waar vinden wij daadkracht in deze zaken? Waarom moeilijke keuzes uitstellen? Er zijn concrete aanpassingen nodig om de jeugdzorg betaalbaar te houden. En dat kan niet worden uitgesteld! Want anders laat deze coalitie Noordwijk straks na 3 jaar achter met een groot financieel probleem. Daarom vraag ik de coalitie of die ons kan verzekeren dat de huidige reserves voor het sociaal domein niet alleen worden ingezet om de tekorten op te vangen? Dat die reserves ook (vooral) worden ingezet voor concreet nieuw beleid. Opdat de coalitie Noordwijk straks bij vertrek niet belast met een erfenis van financiële tekorten!

De roep om energietransitie is groot en noodzakelijk. Het klimaat verandert, het een na het andere rapport schetst de rampscenario’s als de opwarming van de aarde niet tot staan wordt gebracht. Maatregelen zijn nodig. Dit heeft niets te maken met politiek, maar alles met de juiste keuzes maken. Voor de bewoners nu, en voor de generaties die komen. De overheid en de gemeente zullen hierin moeten leiden! Wachten op initiatieven van burgers en ondernemers is niet genoeg! Stel plannen op om de energietransitie te versnellen. Ontwerp aansprekende regelingen voor burgers en ondernemers. Zodat die samen met de gemeente kunnen investeren in duurzaamheid. Tref regelingen en zorg voor  subsidies om huizen en panden te verduurzamen. Promoot deze regelingen, zodat hier daadwerkelijk gebruik van gemaakt wordt. Maak van energieneutraal bouwen een harde eis, zonder voorbehoud over de kosten ervan. Want alleen een overheid die initiatief en verantwoordelijkheid durft te nemen is werkelijk daadkrachtig!

Maar in dit akkoord missen wij ook hier die daadkracht waar deze coalitie zich zo sterk voor zegt te maken. Slechts kleine investeringen, geen ambities. Voorzitter, het klimaat vraagt nú om daadkracht, niet om verder uitstel.

Wat GroenLinks voorstelt is:

daadkracht bij de noodzakelijke realisatie van betaalbare en geschikte woningen voor oud en jong. Door nu te starten met bouwen. Bronsgeest ligt er en we kunnen morgen beginnen. 

daadkracht bij jeugdhulp.  Door een concrete aanpak om jongeren met problemen hulp aan te bieden. Bijvoorbeeld de werkwijze van één gezin, één plan en één regisseur als uitgangspunt verder te versterken en toe te passen waar nodig. Ook de inzet van een praktijkondersteuner jeugd bij de huisarts laat zien dat de instroom naar de duurdere jeugdzorg fors afneemt.

daadkracht bij de energietransitie en verduurzaming van onze gemeente. Door als gemeente het initiatief te nemen. En vanuit dat initiatief, met een warmteplan per wijk, samen met bewoners en ondernemers, te werken aan die transitie. Aan de toekomst van volgende generaties in Noordwijk!

Echte daadkracht voorzitter, is waar wij het College toe oproepen. Geen uitstel, geen parkeren van problemen. Of wilt u met dit uitstelbeleid als een ‘College van parkeren’ de geschiedenis ingaan?'

Louis Koppel

GroenLinks Noordwijk