Vuurwerkshows zijn een mooi alternatief, als compromis voor al die mensen die vuurwerk zo mooi vinden. Dat betoogde Sam Bal in zijn column 'Vuurwerk voor iedereen' deze week op het DuurzaamheidsPodium van GroenLinks. 

 

Je kunt er tegenwoordig de klok op gelijkzetten. Zodra de R weer in de maand is ontbrandt in Nederland een maatschappelijk debat over decemberfenomenen als zwarte Piet en vuurwerk. Het wordt bijna een traditie. En tradities, daar moeten we volgens sommigen zuinig op zijn, dus het zal nog wel even voortduren.

Ik wil het niet lang over blokkeerfriezen en RTL-latenight hebben. Voor mij is wellevende verdraagzaamheid een belangrijker Nederlandse traditie dan Piet zwart houden. Toen onze Amerikaanse bevrijders kort na de oorlog bij de Nederlandse autoriteiten bezwaar maakten tegen ‘blackfacing’ tijdens de Sinterklaasfeesten was Zwarte Piet binnen een oogwenk van kleur verschoten. Kwestie van wellevendheid en een mooi gebaar naar onze bevrijders, wit en zwart. Maar ja, lang geleden.. Een gebaar naar onze landgenoten die vandaag de dag blackfacing racistisch vinden is voor sommigen kennelijk teveel gevraagd.

Vuurwerk is ook zo’n brandbaar onderwerp. GroenLinks wil een verbod op het particulier afsteken er van, en ik ben het er van harte mee eens. Vanwege de vele ongelukken die er gebeuren, vaak bij omstanders, en vanwege het milieu. Tonnen zware metalen en fijnstof de lucht in blazen is toch een beetje alsof je 364 dagen vecht tegen zwerfvuil en plastic soep om daarna op 31 december zeventien miljoen ballonnen op te laten. Een slecht plan.

Vuurwerkshows zijn een mooi alternatief, als compromis voor al die mensen die vuurwerk zo mooi vinden. Ik hoor er zelf ook bij, al sinds het moment dat ik als kind een sterretje mocht vasthouden en ik er enthousiast zwaaiend mee door de kamer liep. In veel landen is het inmiddels een mooie traditie, en ook in Nederland kiest men op steeds meer plaatsen voor vuurwerkshows. Waarom dus Noordwijk niet? Iedere kern zijn eigen show, en dan maar zien wie de mooiste heeft. Ze kunnen zelfs gesponsord worden wat mij betreft. OK, de Kruidvat-vuurwerkshow klinkt misschien wat raar, maar wat is er mis met de Krijn vd Bent vuurwerkshow, of de Bakkerij Pompe-vuurwerkshow? In een land waarin wordt gevoetbald in een Keukenkampioendivisie (ja, serieus, maar vertel het alsjeblieft niet aan buitenlanders) past dat prima.

De enige plek waar wat mij betreft particulier gebruik van vuurwerk is toegestaan is de politieke arena. Daar is vuurwerk leuk, en soms zelfs nodig. Een fair maar scherp debat helpt om keuzes duidelijk te maken. De risico’s beperken zich tot een kras op een reputatie of een schroeivlekje op een ego. Scherpe politiek, met vuur en passie gaan voor je idealen: een mooie traditie, iets om zuinig op te zijn.

Sam Bal