Deze week presenteerde de Gemeente Noordwijk een eerste aanzet voor de aanpak van oneigenlijk toeristisch gebruik van woonhuizen. Hartstikke goed dat daaraan paal en perk wordt gesteld, vindt GroenLinks. Want woonhuizen zijn om in te wonen.

Het kan niet zo zijn dat aan de ene kant er een enorm tekort is aan betaalbare woningen in onze gemeente, en tegelijk steeds meer voor wonen bestemde huizen in de gemeente Noordwijk permanent worden ingezet voor verhuur aan toeristen.  

Noordwijkse woningzoekenden zien door dit speculatieve misbruik van schaarse woningen hun kansen op een betaalbare woning afnemen.

Waar buren elkaar kennen, is het prettiger wonen
Daarnaast wordt de leefbaarheid in buurten aangetast door steeds wisselende vakantievierders in huizen die daar niet voor bedoeld zijn. Buren kennen elkaar niet meer, sociale verbanden vallen uit elkaar en overlast en parkeerdruk nemen toe. En het is ook nog eens oneerlijke concurrentie voor echte pensions, bed & breakfasts en hotels. 

In de komende raadsperiode wil GroenLinks dan ook dat er adequate regels komen voor dit soort permanente  vakantieverhuur van woningen.